Hai korang..assalamualaikum...salam jumaat...cepat betul masa berlalu baru rasanya berweekend..INI dah nk weekend balik dah...
Pada aku..bila sampai weekend LA..masa aku nak explore aka menlanjan dapur aku....nak mencuba resepi2 baru yg aku Google sepanjang minggu...kira nak buat weekend project...yang bestnya kat ofis aku ada byk geng perangai sama mcm aku...masak2 tangkap gambar...kira buat n mencabar diri..berjaya ke tidak..
Sekarang mood membaking dah ke laut ..ke daratt...OK Jom aku share resepi cucuq UFO aku..walaupun tak lawo mana seperti kakak aku buat tapi OK LA for beginner
Check it out
gambar yang di atas cucur jawa ni ..hasil kakak aku ..dia memang dah pro..kemain lagi boncet nya...siap dah menjual sekarang.. hihih
kira ok la tu kan ..practise make perfect
cucur ini masak dari bahagian tepi then perlahan-lahan ke tengah
memang dia masak bek bek bek..sabo jer kena tunggu
dah nama kuih tradisional kan..
bila dah agak-agak masak..then korang terbalik kan
taraaa..UFO dah jadi
ini gula merah + gula putih +air -di masakan dan di sejukan sebelum masukan tepung
masukkan tepung
perap selama lebih 3 jam..baru bleh goreng..tgk hasil dia ada sikit buih-buih... kalau likat sangat bleh tambah air panas sikit..dalam tu...
kata kakak aku dia pakai kuali yang paling kecik..yang besar tapak tangan tu..
untuk yang goreng telur tu...aku memang tak hado la..pakai jer yg mana hado
tu yang hasil dia cantik sgt tu.. buncit jer cucur jawa dia..jeles ko!!...
. dah dasar kuali tu kecil n dalam.
Cucur Jawa UFO
- versi Cik Puan Anzalna-
1 1/2 cwn gula merah #
1/2 cawan gula pasir #
2 cawan air #
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
sedikit garam
cara2:
- masak bersama bahan2 bertanda # hingga larut. sejukkan
- tuang dalam adunan tepung dan garam kacau sebati dengan handwhisk kalau tak ada ..korang sendukkan ajer pun bleh.. then tapis kan..takut ada tepung ketul2 lagi...
- perap adunan sekurang-kurangnya 3 jam.. lagi lama lagi bagus
- panaskan minyak sedikt
(bukan byk mcm deep fry yer, cukup sekadar dapat goreng 1 keping cucur )
minyak dan api kena maintain kepanasanya..
jgn plak main kejap besar kecip kecik api tu..hihi..kena byk sabar ok
- sendukkan adunan dalam minyak dan goreng hingga bahagian tengahnya menggelembung.
baru di terbalikkan
- goreng satu per satu hingga habis