Wednesday, April 6, 2011
Resepi Cucur Jagung Awesome
Haaa!!! atas ni.. gambar cucur jagung yang aku buat minggu lepas.. kadang2 malam2 tu mood/angin ok.. dah masak dinner .... laki aku bley dapat makan plak supper cucur panas mcm ni ngan teh panas... masa tu .. aku la bini yang sempurna.. sayang abis lah kat dia tuh... tak masak pun sayang jugakkk...
selalunyer ada teh o jer malam2.. kang bagi kopi o ...mengelupur malam2 tak leh tido.. hahahah... so kopi di haram ..cuma mlm weekend jer bley... jangan aku !!bagi la air neskepe ker ...sodap jer tido ...asalkan jgn nyamuk ngan panas ..aku orait jer.. tido dlm air n berlapik kepala ngan akar kayu masa camping masa itm dulu pun aku no problem...
kata nak bagi resepi..membebel lak dia...ok ok ....cut it short!!!ishhhh
resepi ni.. opah aku slalu buat.... ada tip2 aku akan bagi kemudian nk kasi cucur tu ada udara kat dlm n ranggup jer...
tepung jagung 1/2 kilo
jagung 2 tungkul ... (dihiris halus2)mcm nak buat bubur tuh
bawang merah 6 biji (lagi byk lagi sedop)
daun kari 1 pelepah ke? ahhh lantak ah...(dicincang halus)
cili merah 1 biji (cincang halus)
cili hijau 1 biji (dicincang halus)
serbuk perasa (aku buh cukup rasa/pasti sedap)
garam (dibancuh ngan air)
cili giling 2 sudu (nk lebey bley buh lebey)kasi perwarna jer ?nk blender cili pun ok.. amik la dlm 4/5 biji ..aku malas
cara2
bancuh tepung ngan air garam.. then bubuh perisa....then buh la semua barang2 kat atas (campak2 jer)pesanan penaja .. semua resepi dlm ni..dlm keadaan baling2 yer..hahahah..
pastu jemput2 la cucur korang dlm kuali..balik balikkan ..pastu makan
korang tak nengok aku memasak kat dapur lagi..kelentung kelentang..tau2 1/2 jam dah bley makan ..magic tak? masak susah2 mcm rendang pun 1/2 jam pun bley siap tau..tak caya tanya laki aku!!! kan sayang kan!!
haaa tip yang di janjikan....kan korang dah panas kan minyak sebelum mengorengkan... korang amik dlm 2/3 sudu minyak panas..then tuang dlm bancuhan tu.. lepas tu korang kacau la sampai sebati...ini rahsia turun temurun....tak payah buh baking powder ker mauripan ker..utk kasi gelembung dlm cucur koran g..buat la dlm apa jenis cucur korang... memang berjaya
resepi mak...mak punya cucur jagung paling legend la..opah punya pon...nyum3..tetiba laporr..~~
ReplyDeletesedapnyerrrrrr....dah la kat luar ni hujan lebat, kalau dpt pekena cucur jagung ni mau tak ingat dunia, lain kali tu bawa la sikit kat office bagi kawan2 makan...baru la berkat cik ana oi
ReplyDeletewaktu2 kerja time ni.. sodok kuih siput put bley abis
ReplyDeletepsssttt...kak cik kita ckp kat sini2 jer tau..opah nyer ngan mak nyer cucur ...sedap opah cucur nyer lagi sedapkan kan!!mak buat punyer banya tepung..keraahhhh....hahaha opah byk bawang n jagung
ala akak tau sebab apa buh tepung byk ... sebab nk kasi kak cik cepat kenyang..k.cik makan byk!!! hahaha
ciss..akak derhaka btol la..xpe2..ada ubi ada batas,,tggu la k.cik hentam akak kt n3 k.cik nt..haha!tp rasanya pernah hentam dah sebelum ni..http://myrarasya.blogspot.com/2009/10/raya-anak-anak-kak-jah.html
ReplyDeletent k.cik wat entry ikan masak jintan plak ehh..:)
myrarasya: oowhhh akak lum entam kak cik..kak cik dah katok akak yer... tahun 2009 plak tu.. jgn kata ngok ngek sudah la mcm anyah..hahahaha..kak cik tak leh derhaka... kena taat kat kakak 2 nihhhh... usik mengusik tu kan semakin cayannggg...
ReplyDeleteeh wat la n3 tu..ateh ko bising suh blajar ngan kak cik tu masak jintan tu.. tak pernah2 suka ikan kayu...bila kak cik masak ..sedap plak ..
rosita: ala bukan cik ana tak mo bwk office kak ita ooii.. kang dah berkuap dlm tupperware ..jadik lombek..sapo nak makan.. kak ita mkn yg sodap2 jo..
ReplyDeletekak ita try la resepi ni.. aritu mintak sgt.....dijamin 110% jadik... anak akak mesti suka!! ala beli jer jagung kat pasar malam tu