Monday, August 22, 2011
Seri Muka - padan muka!!!!
hohoho...kenapa plak nak padam muka nyer seri muka...heheh..aku buat seri muka ni..masa aku buat pulut kuning tu..dah tanak pulut terlebih la plak..so separuh aku buat la seri muka..tu yang aku malas nak masak pulun2 sangat..kat rumah sendiri..kalu kat kampung tu..benda tak sedap pun konfim 2 licin... anak sedara aku ramai...ini kat rumah aku tu..tentu2 nya nanti membazir...dah nak makan berdua...last 2 seri muka ni ..
sampai kehari ni..serimuka ni..still dalam peti sejuk..dah naik kering jadinya.. aku citer ngan kakak aku..dia kata nak buat apa seri muka kering tu..last2 aku ckp nak buat goreng celop tepung...hehehehe.. nak di buang sayang...adeyyy..seloyang tu...
Bahan-bahan ( size loyang 22cm / 3'' )
Bahan lapisan bawah:-
500gm beras pulut
400ml santan cair
1 st garam
2 sm minyak
Bahan lapisan atas:-
120gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur
450ml santan pekat
1/2 st garam
300ml air +4 sudu besar gula merah
Cara-cara
1.Untuk lapisan bawah:-
2.A) Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
3.B) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
4.C) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
5.D) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
6.E) Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
7.F) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
8.Untuk lapisan atas:-
9.1) Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
10.2) Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air gula merah dan dipukul/dikacau lagi...
11.3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. panaskan sedikit dlm periuk..kemudian dlm suam2 hendakla ditapis adunan ini dan tuang atas pulut...siap untuk dikukus!!
12. kukus dalam 20 minit..potong setelah sejuk
rajinnyaaaaaaa
ReplyDeletetak ada rajinnya.. dah macam teringin.. ini first n last la buat..i learn my lesson..tak ada org nak makan ..jangan nak tamak!!
ReplyDeletearitu buat ni..sebab dah terlebih masak pulut..rasanya..lagi bagus kalu buat kuih lopes.. makan ngan guna air gula merah!!
cantik seri muka nya.. tp i suka yg kaler hijau tuuuuuu!
ReplyDeletemmm sama la mcm kat rumah aku tu... buat setalam setengah talam berbuang.... bukan de sapa nak makan.. buatnya jer rajin
ReplyDelete