Monday, October 10, 2011
Japanese souffle cheese cake
hai koranggg...gud morning...dah lama kan aku tak share masakan kan..tak pa...smlm berjaya gak aku mengabiskan stok cheese aku dlm peti ais..hari raya aritu...tu lah.. mengyoping pandai..buatnya tidak....so yesterday i manage to bake a cake ....
kek ni..tak la heavy sangat..kalu nak di bandingkan new york cheese cake kat SR tu... tak la muak sgt...kalu SR tu.. 2 tiga suap ..dah tak leh blah..nak mengabiskan satu slice tu...berhari2...masuk kluar peti ais...but this one... satu slice tu.. ngap sekali jer... cair dalam mulut...dapppp...
actually kek ni..kira aku masakkan untuk kawan sepejabat nazarku..dia buat bufday party sikit semalam kat umah dia...kira sedikit potluck la dari kami..merangkap membalas bekas makanan yg diorg bekalkan kat kitorang masa open house diorang...baik betul diorang ni..very sweet couple..husband n wife pegawai ..tapi very down to earth...i like them...
eh kalu ada masa..pada yg blum cuba..cuba la..memang senang.. n gerenti jadi...
250g krim keju (suhu bilik)
50ml susu segar
4 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
100g gula kastor
40g tepung jagung
1/2 sudu kecil cream of tartar
*** LEMON CHEESE FROSTING ***
125g krim keju
30g gula kastor
50g fresh cream
2 sudu besar jus lemon
Cara-cara
1.Panaskan ketuhar pada 175C. Griskan loyang 8'x 8' dengan kertas minyak.
2.Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
3.Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
4.Pukul putih telur hingga kembang , putih dan ringan.(sampaikan kalu korang letak atas kepala pun tak jatuh)... Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
5.Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaup balikkan baki putih telur ke dalam adunan.
6.Bakar dengan kaedah Bain Marie(stim bath) selama 45 minit.
7.Bila dah masak,tutup api oven,biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk. Bila dah betul2 sejuk, bolehlah keluarkan dan hias dgn lemon cheese frosting.
8.*** Utk lemon cheese frosting, pukul semua bahan dengan mixer hingga gebu dan hiaskan atas kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nampak sedap je beb.. tak nak bagi aku rasa ke?? wahhh dah tukar background... ha lega skit kepala otak aku tgk... hahahhaa
ReplyDeletewaaaahhhhh! cantik2! nnt bawak mai piknik tau.. my feveret!!!
ReplyDeleteyatt: tu lah..lupa la plak ko dah dekat ngan aku... apa la salah nya aku bawak kat ko tuk rasa...tak pa..insyalah time piknik aku bawak yg nilah...
ReplyDeletenorah: cantik kan... Tq2.... masa i duk masak kek ni..i sebut2 kat nazar..i cakap kek jenis ni..u suka...;)
aduhhhh bestnye...tp nk buat malasnyeee...dah lama teringin nak buat ni sme kek2 yg berasaskan keju tp tu la...nak mulakan tu ya ampun lum sampai seru lg...pos skit ble...?nampak sedap tu...rasa lagilah kan...mengancam kalau cheese2 ni..
ReplyDeleteratu: hihih..aiiii..tokei cheese tart takkan ada masalah nak buat niey...kalu cheese tart 5000 tu buat ala2 pejam mata tu... apala sgt ngan kek ni...hihi..
ReplyDeletenak kasi rasa..jauh sgt la ratu...kita pun nak merasa cheese tart ratu tu...mulus btul
haa tgk ko dah tukar layout ni baru kuar memuncul kan diri ko nyer iklan nuffnang tu.. kalau tak... idup segan mati tak mauu
ReplyDelete