Wednesday, April 6, 2011

Nak Pelukan la.. Bley?
PELUKAN DARI SUAMI BOLEH MENURUNKAN BERAT BADAN ISTERI


HANYA UNTUK SUAMI ISTERI YANG SAH AJE...

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.

Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

“Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

“Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,” katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit’ di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan.

Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s.a.w. Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

“Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,” katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.

“Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,” kata Fadzilah.


4 comments:

 1. wahhh..patot la akak kurus.ateh slalu pelok ehh...hahaha ;)

  ReplyDelete
 2. ehehee...bestnye kalau camni kan.takyah sesusah diet.soh laki je peluk slalu.. :)

  ReplyDelete
 3. tak payah la nak peluk2...tak dipelukpun aku dah kurussssss dah....makan la jamu NONA ROGUY...kerna diri ku begitu berharga

  ReplyDelete
 4. myrarasya: alamak kak cik dah tau rahsia akak la... kak cik cepat2 la kawin baru kuruish cepat!!!
  heppp... syapiq jgn peluk myra lagi yer..belum sah lg.. kalu peluk sekarang.. lagi gomokkkkk..sumpahan cik puteh nih yer

  ReplyDelete

WhAt dO u tHiNk?