Friday, October 31, 2014

Resepi Cucur jawa mudah

Hai korang..assalamualaikum...salam jumaat...cepat betul masa berlalu baru rasanya berweekend..INI dah nk weekend balik dah...

Pada aku..bila sampai weekend LA..masa aku nak explore aka menlanjan dapur aku....nak mencuba resepi2 baru yg aku Google sepanjang minggu...kira nak buat weekend project...yang bestnya kat ofis aku ada byk geng perangai sama mcm aku...masak2 tangkap gambar...kira buat n mencabar diri..berjaya ke tidak..

Sekarang mood membaking dah ke laut ..ke daratt...OK Jom aku share resepi cucuq UFO aku..walaupun tak lawo mana seperti kakak aku buat tapi OK LA for beginner

Check it out

gambar yang di atas cucur jawa ni ..hasil kakak aku ..dia memang dah pro..kemain lagi boncet nya...siap dah menjual sekarang.. hihih
kira ok la tu kan ..practise make perfect  
 
 
cucur ini masak dari bahagian tepi then perlahan-lahan ke tengah
 memang dia masak bek bek bek..sabo jer kena tunggu
dah nama kuih tradisional kan..
bila dah agak-agak masak..then korang terbalik kan
 
taraaa..UFO dah jadi
 
 
 
ini gula merah + gula putih +air -di masakan dan di sejukan sebelum masukan tepung
 
masukkan tepung
 
 
 
perap selama lebih 3 jam..baru bleh goreng..tgk hasil dia ada sikit buih-buih... kalau likat sangat bleh tambah air panas sikit..dalam tu...
 
kata kakak aku dia pakai kuali yang  paling kecik..yang besar tapak tangan tu..
untuk yang goreng telur tu...aku memang tak hado la..pakai jer yg mana hado
 
tu yang hasil dia cantik sgt tu.. buncit jer cucur jawa dia..jeles ko!!...
. dah dasar kuali tu kecil n dalam.
 
Cucur Jawa UFO
 - versi Cik Puan Anzalna-

1 1/2 cwn gula merah #
1/2 cawan gula pasir #
2 cawan air #

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
sedikit garam

cara2:
- masak bersama bahan2 bertanda #  hingga larut. sejukkan
- tuang dalam adunan tepung dan garam kacau sebati dengan handwhisk kalau tak ada ..korang sendukkan ajer pun bleh.. then tapis kan..takut ada tepung ketul2 lagi...
- perap adunan sekurang-kurangnya 3 jam.. lagi lama lagi bagus

 - panaskan minyak sedikt
(bukan byk mcm deep fry yer, cukup sekadar dapat goreng 1 keping cucur )
minyak  dan api kena maintain kepanasanya..
jgn plak main kejap besar kecip kecik api tu..hihi..kena byk sabar ok

 - sendukkan adunan dalam minyak dan goreng hingga bahagian tengahnya menggelembung.
 baru di terbalikkan
- goreng satu per satu hingga habis

31 comments:

  1. curi resepi ko... mil kt umah tu tgh try2 buat kuih ni tp tak menjadi meh menghantu dia ni plak cuba kalau jadi cantik sampai leh jual aku belanja ko :)

    ReplyDelete
  2. hihihi...boley..cuba la..insyaalah menjadi... sedap kan kuih ni..rasa sama jer mcm telinga keling aka cuq meniram tu..tapi rupa jer lain...ashraf suka sangat kuih ni..tu yang aku belajar tu... kesabaran kena tinggi walaupun pada dasar nya bahan nya senang..nak bancuh pun senang... cuma teknik kena betul..itu yang membezakan dia menjadi ke tidak...

    selamat mencuba!!

    ReplyDelete
  3. Tengah mencari resepi cucur jawa ni..permintaan en.hasben nak mkn ni untuk bekpes esok katanya..harap2 menjadi la...tq untuk resepi ye sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome! Selamat mencuba! kesabaran amat2 di perlukan ..tapi kalau dah Berjaya ... perghh kepuasan diri tu..tak terkata lah... hihihihihi...

      Delete
  4. Saya byk kali jgk buat cucur jawa guna resepi mak saya... biasalah mula2 x menjadi... nnti nk try resepi sis pulaklah... thanks for the recipe sis... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba2... insyaalah menjadi..sy dpt pun dari kakak ...taukeh cucur jawa kat taiping tu... memang mahal skit kuih ni..sbb nak masak dia lama dan satu2..buat sendiri jer lah...puas makan

      Delete
  5. Jumpa jugak cara yang mudah buat cucur jawa ni. Dah pernah try tapi tak berapa menjadi rupanya, telan aje la. Bulan puasa ni teringin la pulak. Terima kasih kongsi resepi ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba jgn x cuba kak ..insyaalah menjadi... bulan2 puasa ni..memang tekak ni mcm2 kan ..benda2 yang jarang jumpa gak dia nak cari

      Delete
  6. T.kasih .mudah rupanya.penah buat tapi lepeer jee..agaknya tak peram lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..kalau nk mkn petang ..dari pagi bancuh dah...

      Delete
    2. Bancuhan tu boleh simpan luar ke atau dalam peti ais?

      Delete
  7. Alhamdullilah..thanx a lot sis..saya pakai resepi sis JADI wooo..banyak faktor nak bagi jadi..
    i)memmang kena peram lama sikit
    ii) bentuk kuali tu yang penting..kalau bole,cari kuali yg lagi dalam lekuknya
    iii) tak boleh pekat sangat bancuhan..kena cair sikit..sebab kalau pekat sangat jadi lempeng..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..kan saya dah bagi tau..buat ni memang kena bapak sabor...kalau la jumpa kat kedai2 jual ni..memang saya respect sapa yg pandai buat ni....susah plak tu...patutla kuih ni dah jatuh kategori rare...

      Delete
  8. Apinya kena maintain besar ke sederhana ke kecik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apinya maintain sederhana kecik..jangan bagi besar kecik..takot dia punya rupa paras x jadi topi....jadi benda lain sebab suhu minyak tukar2

      Delete
  9. Meh nak tolong jawab..akak buat semlm utk berbuka guna resepi cik anzalna gojes ni. Mmg mabelas n x manis sgt. Sesuai utk tekak akak sefamily. Api sederhana..x besar n x slow sgt. Tggu sebelah masak baru terbalikkan. Akk guna garfu ajo. Tq share resepi ye. Selamat berbuka ����

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome cik ina.... sonok berkongsi...ilmu yang manfaat

      Delete
  10. Kak, nak tanya . kalau letak soda bikarbonat bole ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ble letak soda bikarbonat..jdi tak sedap la kuie tu..janji cukup perap mesti menjadi punya..sya tolong jwb ye hihiii

      Delete
    2. terima kasih tolong jawab yayunk...hihihihi...resepi org dolu2..kuih org lama2...jadi gelembung berongga semula jadi ja...

      Delete
  11. Tq resepinya sya da cuba memng menjadi n sedap drpd sebelum ni sya prna buat

    ReplyDelete
  12. boleh tahu guna gula merah yg jenis macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kisah pun...kekadang sy pakai yang timbang gram tu jer...jadi ja...no brand...selamat mencuba

      Delete
  13. Kalau guna tepung naik sendiri boleh ke tak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti la yunk..sy memang guna resepi traditional ..mcm org lama2 buat...no soda no yis...mmg dia naik kembung tu semula jadi..berongga tu

      Delete
  14. Awal nya sy dh lebih 10x try resepi yg berbeza..finally dpt dh yg betul2 jadi tp sukatan sy x sama mcm awak punya & Alhamdulillah mmg buat utk jualan skrg cucur jawa biasa & pandan ����
    Tips nya:-
    1.sabar kena byk utk 1 adunan pon bleh berjam2 berdiri
    2.kuali yg dlm lekuk nya sy guna kuali size 10cm/12cm
    3.api slow & myk betul2 panas
    4.seelok nya tpg beras guna cap gajah 3/5 sy biasa guna gajah 5 mmg cantik bunga n topi nya

    ReplyDelete
  15. Timekasih kongsi respi ni, peberet akak, dah banyak try mcm 2 respi tapi belum ada yg memuaskan hati. Nak cuba pulak respi ni

    ReplyDelete
  16. Sedapnya...my pebret boleh belajar buat ni..nanti x pyh nak beli dah...tq share resepi cucuq jawa..

    ReplyDelete

WhAt dO u tHiNk?