Monday, August 15, 2011

Kuih Siput Pre-raya

Weekend aritu... tak buat apa2..so en. suami mintak dah kuih siput... bila datang musim dah nak raya mula la dia tuh... masuk kali ni dah 3 kali kami celebrate puasa bersama.. so dari tahun pertama lagi ... nazarku dah pun kena dera mengentel kuih siput ni.. kira buruh paksa rela mcm mak aku buat kat aku..

tahun pertama tu..aku buat sekilo tapi 2 kali dlm sebulan sbb... lepas berbuka bekas kuih siput kat depan tv diam nya..ngup ngap ngup ngap so settle ..kena buat sekali lagi utk raya...



tahun kedua ... aku buat 2 kilo sekali gus.. hihihih... laki aku punya la bebel..lecet kuih siput sambil muka benggang giler... tapi sebab dia suka.. kami laki bini..lecet kuih siput dari siang sampai mlm...tapi memang byk betul..serik dah tak buat dah..sampai bley bagi mak mertua n my mum la..sebekas sorang...

tahun ni .. bila dah ada anak ni ..jadi mcm malas pun ada.. dalam byk2 kuih..kuih ni la yang satu2 kuih faberet laki aku..so bagi tak menghampa en. nazar.. meh kita bancuh sekilo dulu


1kg tepung gandum
1 cawan marjerin - dicairkan
10 tangkai cili kering
2 pelepah daun kari -dimayang halus
Daun sup dan bawang- dimayang halus
2 sudu besar jintan manis -dikisar bersama cili -pada aku lagi byk lagi sedap
1 biji telur ayam
1 cawan air
2 sudu kecil garam -dilarut dalam air
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1.tepung gandum dan marjerin cair digaul rata dengan menggunakan tangan hingga menjadi serbuk dan diketepikan.

2.cili kering dikisar bersama jintan manis,

3.cili kering yang telah dikisar dan daun sup dan bawang yang telah mayang halus dibancuh bersama air, garam dan telur kemudiannya dituang ke dalam adunan tepung tadi, diuli sehingga rata.

4.Jika adunan agak keras, tambah air sedikit-sedikit, jika agak lembik tambah gandum sedikit sedikit, terus menguli hingga adunan menjadi lembut dan sekata. ala modified la ikut lidah masing2..kut2 nak masin ker apa ok

5.doh digentel bulat-bulat berdiameter lebih kurang 1 cm, kemudian digelek di atas acuan kuih siput, selepas siap ia digoreng dengan minyak yang banyak dibalik-balik agar masak sekata. Kuih siput sudah masak apabila kelihatan keperang-perangan, diangkat dan ditoskan



so dapat la setalam lebih sikit... bancuh kul 12.. start gentel kul 12.30..sambil tgk melodi..sambil tgk nona... kul 3 gitu dah siap goreng...itupun sebab ada 2 tukang lecet kuih siput sekali gus...lagi ramai lagi cepat kut...selamat mencuba

3 comments:

  1. kuih siput adalah asal usul nama ratusiput sbb ratu dulu bizz kuih siput menggila...mewarisi keje nenek...nenek ratu ibu jari dh bengkok cm huruf c sbb berpuluh tahun meniaga kuih siput.tp skang ratu cuci tangan dulu sbb tak larat nk menggentel.last jual 2 tahun lepas...utk raye je dekat 40kg kena buat.mmg gila la se tu.sib jari tak bengkok gak.ehehe....tpi kuih siput ratu tak guna marjerin :) sme rempah2 :)

    ReplyDelete
  2. ratu: hihihi... tadi ingat nak buh tajuk n3..kuih siput khas utk ratu siput...tapi takut kena bom... serius ni..owhhh..dari situ dapat nama nyer...mak aiii.. 40kg? mau ilang kulit kat ibu jari tu...

    ok la tu..dari tauke kuih siput..jadi toikey kedai kek...nak ikut ratu la mcm tu...

    saya guna marjerin sebab tak mo keras..nanti mau bergegar penglihatan bila mengunyah kuih ni...har har har..mak guna minyak jer...

    NM02: bley la join the club ciput2tahun ni

    ReplyDelete

WhAt dO u tHiNk?