Thursday, November 17, 2011

Percubaan Pertama-Tuna roll

Ini last week punya weekend Project.... kira percubaan pertama buat roti2 ni...actually roti ngan donut tu lebih kurang jer nak membuatnya..tapi roti ni rumit sikit..tak leh nak main hentam2 bab bahan2 serta cara-cara membuatnya...

aku dah ikut sebijik bik..bahan..tak satu pun tertinggal..tak pernah2 umah aku ada bread softener ,bread improver ...aku gi carik tau tak...tapi hasil percubaan pertama kira ok ok lah...roti den tak softener punnn..uwakkkkkk... dah jadi mcm bread stick pizza hut bila dah sejuk tu..kerasss....hahahah..tapi tak pa..ada ruang untuk kemajuan..asalkan aku kena terus mencuba dan mencuba....

bukan salah resepi dibwh..resepi ni aku amik kat abg mat gebu..tiffin biru tu...dah lama resepi ni duk dlm buku hikmat aku..baru last week berani mencuba...dapat 10... kami laki bini makan 2 biji sorang..perut dah sengkak...

kena2 plak aku buat chicken mushroom soup petang tu..dlm ujan2... keras2 pun kami sebat..hihihi...ok la sebab still panas lagi..hot from the oven..the rest lagi aku buat medium done..utk jd frozen... bila laki aku nak makan..dia cuma masuk kan dlm oven ...lepas 10 min bley makan...

so check out the process n the final outcome of my first trial tuna roll....argghhhh..abg mat punya myk gebu lorrrr.....dah nama abg mat gebu kan...

kakak aku kata maybe cara menguli aku salah kut... tak pun terlebih sudah ...tepung nya..tapi aku timbang maaaa......siap ko tuna roll ..aku tak puas ati nih...kita jumpa di padang....hihihh







BAHAN DOH :-)
250 gram tepung roti (high protein flour)
50 gram gula halus @ gula kastor
1/2 camca teh garam halus
10 g susu tepung (mat guna susu "everyday")
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
6 gram instant yeast
20 gram mentega
125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)

BAHAN INTI TUNA :-)
1 camca besar mentega, dicairkan
1 tin tuna, ditoskan biar kering, lecek hancur
2 1/2 camca besar Mayonnaise
1 biji bawang besar, dadu kecil
1 pokok daun bawang (atau daun kuchai), hiris halus, asingkan sedikit untuk hiasan
1 biji limau kasturi, perah jusnya (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar, asingkan sedikit untuk hiasan


CARA MEMBUATNYA :-)

1.UNTUK DOH :-

Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih.

Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit).

Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik.

2.UNTUK ROLL TUNA SANDWICH

Satukan semua bahan untuk inti tuna kecuali mentega, kacau rata

Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja, dan canai menjadi 4 persegi.

Sapu permukaan doh tadi dengan mentega cair rata2. Tuang inti tuna dan ratakan. Tinggalkan sedikit ruang di hujung doh.

Gulung seperti swissroll dan ketatkan. Kemas kan bahagian kiri dan kanan gulungan doh dan kerat kepada 10 bahagian sama besar.

3.Susun dalam paper cup jenis bersiaz 4 inci. Tekan sedikit biar rata. Buat hingga siap. Perap 45 minit hingga kembang.

Sapu telur (baki dari 30 g tadi), tabur baki hirisan daun bawang (mat guna daun kuchai) dan lada hitam.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya...

resepi di kredit kan pada abg mat.... siyes...abg mat aku suka..brg dia guna murah..ringkas...but still istimewa....http://www.tiffinbiru.com/search/label/Roti%20Dan%20Pizza

p/s sila jgn cuba-cuba membandingkan hasil roti saya ngan abg mat....abg mat tu pro okehhhh....hehehe

8 comments:

  1. Na... nmpk lebih kurg cam cinnamon roll ek... bile ngk resepi cam senang n mudah, tp bile awk citer cam raser ssh gak ek.. wat la doh tu tak naik2 plak, da jd satu hal.. hehehe.. tahniah, leh practise yg lain plak..

    ReplyDelete
  2. huhuhu...zura...sepatutnya harusla selembut cinnamon roll tu... ingat diorang pakai bread maker kut....

    tu la kan mcm tak naik sgt kan..ana ingat... dia punya instant yis tu problem gak la zura..sebab kali ana pkai..jenama apa ntah..selalu pakai mauripan..buat donut mesti lembut jer...

    ReplyDelete
  3. wow.. mengancamnya.. leh bukak bakery dah ni..

    ReplyDelete
  4. rupa dah jadi dah tu.ehehe.ratu lagilah teruk.tak pernah skali pun cuba buat roti.salute pd kawan2 yg dah mencuba.nanti cubalah lagi...mane tau lepas ni menjadi ke....

    ReplyDelete
  5. ishh weekend mesti ada projek masak dia. bkn nk bg jiran kt ketoyong ckit .. hahaha

    ReplyDelete
  6. adyputra: tak ada maknanya nak bukak bakeri...hihihi....ni tuna roll kalu baling dinding mau remuk..hihihi...saya budak masih belajar

    ReplyDelete
  7. ratu: baik...usaha akan di gandakan...

    ReplyDelete
  8. sarah: bukan tak mo bagi la..dah tak berapa jadi... mau tercekik nanti mkn roll aku kali ni...lain kali ek?

    ReplyDelete

WhAt dO u tHiNk?