Thursday, November 3, 2011

Resepi ikan Cencaru Sumbat

hohoho.. membelek2 gambar dlm kamera nih..tetiba plak lapaq....byk menda tak hupdate..mcm2 aktiviti buat..tapi makanan jugak jadi pilihan... nak share resepi cencaru sumbat lah



ikan cencaru ni versi lain sikit dari yg ada dlm internet tu..ini versi aku... tapi setakat ni ..memang aku suka yg ni..yang ada kelapa tu..my hubby tak berapa suka ..dia tak suka kelapa tu... so i ubah la sikit... mengikut kesuaian sekeliling..hihi..simple + sedap


Bahan-bahan ( 4-6 org )
4 ekor ikan cencaru

1. 3-4 biji bawang merah *
2. 2-3 ulas bawang putih *
3. sedikit belacan *
4. 4 biji cili merah *
5. 5 biji cabai melaka (cili padi)*

sedikit air asam jawa
garam, gula n perasa

Cara-cara 1.Tumbuk semua bahan bertanda Masukkan bahan tumbuk dengan sedikit air asam jawa. 2. Masukkan garam, gula n perasa kalau suka... 3. bersihkan ikan dan belah di bahagian belakang ikan. 4.Sumbatkan bahan tumbuk yg telah siap kedalam ikan. Lumurkan ikan dgn sedikit garam n serbuk kunyit. Goreng ikan hingga masak.




huhu... me n my love suka kalau makan ikan cencaru goreng ni dgn sayur lemak gini..tak kira kobis or taugeh..but this time we are enjoyed it with daging masak cili...



memang terangkat giler..memang sah2 rosak diet aku..yang ala suam-suam kuku nih..hahahaha...dah alang-alang montel..biarkan ajer..koh koh koh..

2 comments:

  1. sedapnye ikan cencaru sumbat tuuuuuuu...
    dulu penah try..okla~ kalini boolehla try versi ini pulak :p

    ReplyDelete
  2. i love ikan cencaru sumbat!!!!

    eh, mana reunion part 2??
    hihi..

    ReplyDelete

WhAt dO u tHiNk?