Friday, June 15, 2012

Resepi Bingka Jagung

 Dah dia masuk angin membuat bengkang plak... niat di hati ni..nak makan bengkang jagung ngan ubi kayu jer... yg versi bengkang tepung n lain2 tu mcm tak berminat la plak....
1 cawan susu sejat / 1 cawan santan pekat segera


1 1/2 cawan air

1 cawan tepung gandum

1 cawan tepung kustad

3/4 cawan gula

1 tin jagung krim /2 biji jagung dihiris halus (1/2 di kisar halus , 1/2 di biarkan begitu sahaja)

2 biji telur

1 s/b marjerin/butter - dicairkan

sedikit pewarna kuning

secubit garam

Cara-cara
 
1.Panaskan oven pada suhu 180 darjah...
 
 2.sapu loyang dgn minyak atau marjerin.
 
3.campur kan kesemua bahan diatas kecuali jagung..lebih mudah sekiranya nak larutkan  tepung dlm air...blender kan ajer..confirm x berketul2 dan x payah nak bertapis2

4.bakar selama 1jam.. mudah kan ...kalau korang sanggup tunggu lah... aritu aku 1 jam 1/2 pun still tengah2 tu lembik...

 tip dari mak... Kacaukan adunan tadi  atau masakkan dulu dlm periuk atas api dlm 10 min dgn api perlahan... kacau tanpa henti... bila sudah beku dan berketul2 masukkan dlm loyang utk bakar...ini bertujuan untuk hasilkan kerak dia atas dan di bawah bingka jer.... bijak x mak ai...

patutla...masa kecik2... pagi-pagi waktu hari berkerja mak sempat masakan utk bekalan kami utk ke sekolah...owhhh ini rahsianya!!!

No comments:

Post a Comment

WhAt dO u tHiNk?