Thursday, June 14, 2012

Resepi Bubur Cha Cha Gunting

 Cik Puan Haslindayatiiiiiii.... ini dia bubur cha cha gunting den...hehehe..ada berani nak tgk tak entri aku hari nih? sebenarnya kawan baik aku sorang tu pun..pregnant gak... dia teringin sangat nak makan bubur cha cha gunting nih...nak antar jauh di nilai nuu...mmm tgk gambar dah la..mintak hampun!!



ini gambar dorang laki bini.. siap ada maternity photoshoot lagi.. yer la ..hampir 4 tahun tunggu ... this coming 25/6/2012 dah nak bertiga..expecting for a gurl..x sabar plak aku nak tgk produk korang

 Bubur ini kira versi orang2 kampung ..yang warna warni tu..bley beli timbang... yang warna putih tu ..kena la uli sikit tepung gandum ..leper2kan then gunting jadi panjang2..bila dah masak ..dia akan rasa kenyal2 gitew...selalu bubur ni.. bulan puasa jer dpt merasa.. dulu masa tgh tgk jejak rasul ..mak mesti suh tolong gunting tepung...huhuhu...
 
kalau la kat kg dulu tu..yang warna ijau merah kuning pun gunting sendiri .
x merasa la nak beli yg kering2  nih

korang pernah makan x ? Somi ai pun tak pernah makan versi ni... dia ckp MIL ada buat .. tapi yang warna warni yg kering tu jer lah..yg tepung gunting ni x ada...
agaknya org perak jer kut makan nih...



Meh kita share resepi ni... aku cilok resepi dari Myresepi

Bahan-bahan ( untuk 4 org )


3/4 cawan cha-cha

tepung di uli untuk hasilkan guntingan tepung yg warna putih

2 cawan santan

sedikit nisang/gula melaka

gula (ikut citarasa)

secubit garam

sehelai daun pandan

Cara-cara
 
1.Masukkan cha-cha kedalam air mendidih rebus sehingga kembang
 
2. Dalam periuk lain masukkan semua bahan kacau sehingga mendidih kemudian masukkan cha-cha yang sudah direbus tadi.
 
3. Masukkan santan dan kemudian masukkan garam dan daun pandan. Didihkan dalam kira-kira 10 minit . dan hidangkan  panas-panas.


Selamat mencuba.

5 comments:

  1. Replies
    1. memang sedap... makan panas2 kan..cuba la..senang pun buatnya!!

      Delete
  2. baru jk start nak makan bubur cha cha... sebelum ni tk makan apa2 jenis bubur pun.. sedap gak sebenarnya :) boleh la cuba yang ini...

    www.mnmforlife.blogspot.com

    ReplyDelete

WhAt dO u tHiNk?