daripada brg 2 expired baik aku abis kan cepat2..nanti takut lepas bersalin mood masak2 kek ni mesti ke lautnya...
kek pisang pisang moist!! tapi mcm tak best la..x mcm jual kat kedai-runcit tu... x keras... peroi sgt...mcm versi chocolate moist kek la...
hihihih..yang hitam-hitam atas kek tu sebenarnya chocolate chip yang belang2 tu..bila bakar... terus jadi 100% black chocolate chip.....
RESEPI KEK PISANG
Bahan-Bahan:
3 biji telur
¾ cawan minyak
¾ cawan gula
2-3 cawan tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1 ½ sudu teh tepung penaik
5 biji pisang emas dilenyek
Secubit garam
Cara:
Pukul telur dan gula sehingga kembang.
Selepas itu , masukkan minyak dan pukul sehingga sebati.Kemudian masukkan pisang yang dilenyek tadi,soda bikarbonat,tepung penaik dan garam.
Masukkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan marjerin.
Bakar dalam masa 1 jam cara steam bath 180'c ( letakan air dlm tray oven) bakar sekali....
Resepi di kongsi daripada Mesra.net
kek pisang cenggini le yg i suka.. lembut terburai2 gitu.. rasa pisang kuat tak?
ReplyDeletenorah: kalu nak wat style kenny roger memangla kena jadi mcm ni la sya... pisang i guna banyak gak...so memang terasa la...i rasa masak style nih..susah la .. lambat sikit nak masak...takot x masak tgh2...
ReplyDeletetapi i suka yg style homemade punya... bakar terus...