Wednesday, May 23, 2012

Kek Chiffon Pelangi

 Kek ni di buat masa.. ari isnin aritu.. dah aku cuti untuk minum air gula.... sepanjang pagi tersangkut kat klinik..so petang x buat apa2...

maka.... jeng jeng jeng terhasil kek span nih... pssstt pssttt suami ckp dia x makan kek span..last2 kek ni dia makan byk plak tu..hihihi... siap nak bwk bekal gi ofis...aku igt dia tertarik dgn warna kek ni  kut..hihhi...

dia kata kek span yg di jual kat pasaraya tu ..rasa mcm mkn tilam... mmmmm mcm la pernah makan tilam kan....kosong -kosong..mcm lagu najwa latif tu.....ntah apa-apa... hihih...

 sebab dia kata sedap.. kita bley buat lagi... tapi x pelangi dah kut.. mcm renyah la..byk kena basuh pingan mangkuk

 ha.. kan dlm resepi aku kat bawah ni..aku ada ckp lapis2 jer... tindih2 kan jer mcm ni... cantik kan..mcm water color plak...

ini gambar setelah siap di bakar........ aku x ada bekas kek yang ada lobang kat tengah tu... so bako jer dlm loyang 8 inci  tu...ok jer.. tapi bahagian bawah tu korang lapik ngan kertas minyak tau.. senang nak bawak kluar nanti...

 Resepi Kek Chiffon Pelangi
 Bahan A


6 biji putih telur

1 sudu kecil Cream of Tartar -ada pun x pa ..x ada pun x pa.
1 sudu kecil baking powder


Bahan B

6 biji telur kuning

100 gram gula

120 gram tepung naik sendiri

80 ml susu segar

80 ml minyak masak/jagung / marjerin di cairkan


Cara2:



Bahan A:Pukul putih telur bersama cream of tartar. Pukul kembang hingga keluar tanduk...

Bahan B:Dalam bekas lain, pukul sebati kuning telur dgn gula. Masukkan susu segar dan minyak. Kemudian masukkan tepung yg sudah diayak. Gaul sebati.


Kemudian, masukkan adunan kuning telur (Bahan B)kedalam mangkuk adunan putih telur (Bahan A). Gaul rata secara kaup balik menggunakan spatula. bahagikan adunan ikut warna. Masukkan adunan satu senduk berlapis-lapis - tindihkan saja... biarkan graviti yang meratakannya nanti....



Masak dlm oven yg sudah dipanaskan terlebih dahulu dgn suhu 160 - 170 darjah celcius atau Gasmark 3-4. Masak selama 45-50 minit
 

gambar ni selepas kek di potong2... very spongy....+  cantik kan rona -roni.... 
ini bahagian untuk di bwk ke ofis..jamu kawan-kawan....

2 comments:

  1. wahhhh cantekkk... kalo da cantek rase mesti mabeles nih... hehehehe ;D

    ReplyDelete
  2. azura..amik la resepi ni..bua

    t niaga

    ReplyDelete

WhAt dO u tHiNk?