Kek ni di buat masa.. ari isnin aritu.. dah aku cuti untuk minum air gula.... sepanjang pagi tersangkut kat klinik..so petang x buat apa2...
maka.... jeng jeng jeng terhasil kek span nih... pssstt pssttt suami ckp dia x makan kek span..last2 kek ni dia makan byk plak tu..hihihi... siap nak bwk bekal gi ofis...aku igt dia tertarik dgn warna kek ni kut..hihhi...
dia kata kek span yg di jual kat pasaraya tu ..rasa mcm mkn tilam... mmmmm mcm la pernah makan tilam kan....kosong -kosong..mcm lagu najwa latif tu.....ntah apa-apa... hihih...
sebab dia kata sedap.. kita bley buat lagi... tapi x pelangi dah kut.. mcm renyah la..byk kena basuh pingan mangkuk
ini gambar setelah siap di bakar........ aku x ada bekas kek yang ada lobang kat tengah tu... so bako jer dlm loyang 8 inci tu...ok jer.. tapi bahagian bawah tu korang lapik ngan kertas minyak tau.. senang nak bawak kluar nanti...
6 biji putih telur
1 sudu kecil Cream of Tartar -ada pun x pa ..x ada pun x pa.
1 sudu kecil baking powder
Bahan B
6 biji telur kuning
100 gram gula
120 gram tepung naik sendiri
80 ml susu segar
80 ml minyak masak/jagung / marjerin di cairkan
Cara2:
Bahan A:Pukul putih telur bersama cream of tartar. Pukul kembang hingga keluar tanduk...
Bahan B:Dalam bekas lain, pukul sebati kuning telur dgn gula. Masukkan susu segar dan minyak. Kemudian masukkan tepung yg sudah diayak. Gaul sebati.
Kemudian, masukkan adunan kuning telur (Bahan B)kedalam mangkuk adunan putih telur (Bahan A). Gaul rata secara kaup balik menggunakan spatula. bahagikan adunan ikut warna. Masukkan adunan satu senduk berlapis-lapis - tindihkan saja... biarkan graviti yang meratakannya nanti....
Masak dlm oven yg sudah dipanaskan terlebih dahulu dgn suhu 160 - 170 darjah celcius atau Gasmark 3-4. Masak selama 45-50 minit
gambar ni selepas kek di potong2... very spongy....+ cantik kan rona -roni....
ini bahagian untuk di bwk ke ofis..jamu kawan-kawan....
wahhhh cantekkk... kalo da cantek rase mesti mabeles nih... hehehehe ;D
ReplyDeleteazura..amik la resepi ni..bua
ReplyDeletet niaga