Friday, June 15, 2012

Pencicah Air asam Vs Ikan Siakap Panggang


Ini lunch masa hari sabtu aritu.. special request... tak pernah2 buat ikan bakar... dah ckp dah ngan en. somi..ikan jadi kering..dia x caya... kan kan org dah ckp dah!!!

dah duk kat rumah taman ni ...jiran kiri kanan...bila masa la nak membako2 ni...

 takot plak jiran2 terganggu ngan bau asap.. so we both decide utk bako jer dlm oven.. selalu bako ayam ok..bako kek ok
tapi this time bako ikan ...jadi something wrong somewhere..walaupun dah bakar sejam ikan ni mcm x masak2... jadi kering ada lah...


Resepi air Pencicah Air Asam versi Orang Tg Malim

2 labu besar bawang merah
2 biji tomato (di buang bijinya)
10 biji cili melaka
1 biji cili merah
1 kuntum bunga kantan
1 biji limau kasturi
belacan
asam jawa
secubit garam

Cara-cara

1. Mayang halus bawang merah, tomato, cili melaka, cili merah, bunga kantan
2. Masukan air asam jawa dan air belacan kemudian gaul kesemua bahan di atas,
perah sedikit air limau kasturi dan tambahkan garam jika perlu

taraaaa siap dah!! korang punya sama x mcm aku buat...


So what we learn from this lesson... x yah la nak bakar ikan guna oven..dah la x jadik , ikan pun mcm x brapa masak n hanyir la skit...

baik la.. bungkus ikan ni dlm daun pisang.. then bakar atas kuali leper tu....x yah guna minyak...
buat yg mcm kat kedai2 mkn selalu buat tu..ikan tu still lagi moist nyer...  rasa pun beshhh...

tapi the best option utk ikan bakar ni..bakar guna arang la... bau dia lebih sedap!!!

mmm teringat lak ikan -ikan bakar kat kg....ikan keli, kerang, pari bakar...
tulah duk kg gak best..bebas buat aktiviti

2 comments:

  1. Replies
    1. alamak yunk!! mmmm cili melaka tu yang cabai yg kecik pedas tu...tak tau la tempat lain panggil lain..kalu kat kg2 org panggil cabai burung or maybe cili api or cili siam...hihihi...ala yg lebih kurang adik beradik tu lah

      terkeliru plak org!! sori

      Delete

WhAt dO u tHiNk?