Friday, November 30, 2012

Resepi Puding Caramel Mudah!!



Taraaaa!! alhamdullillah sempat gak aku balik buat Puding ni semalam... x sampai 1/2 jam pun..waktu prepare n masak...dah siap sebijik utk jamu kengkawan kat ofis utk potluck pagi ni....

 nak resepi

Versi Cik Puan Na Anzalna nyer

Puding Karamel

1 tin susu pekat manis
10 biji telur
1 tin yang sama (air kosong)
1 sudu besar esen vanila

3 sudu gula (utk buat  caramel)

Cara2

1. Pukul semua bahan2 di atas... dengan garpu pun boleh...
2. Masuk kan gula pasir ke dalam loyang..then masukkan 1 sudu air kosong... masakkan terus atas api sampai warna keperangan. - biarkan sejuk & keras seketika
3. masukkan bahan yang di pukul tadi ke dalam loyang
4. Kukus dalam 15-20 minit... sejukan dlm peti ais
5. Bila nak hidangkan..cuma telangkupkan  atas pinggan


p/s feedback from today party

- lebih sedap dari 5 star hotel
-sedap nak mampos

so korang cuba jgn x cuba...sebab gerenti jadi....jaminan boleh kerat tangan... makan byk bleh kerat kaki.....

kalu x jadi boleh tinggal makian di sini.....gulpsss..statement...hihihihi...

20 comments:

  1. sedapp..kalah hotel 5 star punyer caramel

    ReplyDelete
  2. tima kasih..nanti balik boleh la cuba..senang kan..pejap mata pun ley settle

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. buat la T..bley rasa air tangan ko!! ko punya pudding triffle ko tu pun aku belum try...

      Delete
  4. Sedap ni...mmg sedap.....nanti kita reunion aku bawak sebiji

    ReplyDelete
  5. salam. tkasih bnyk sb share resepi.. this is our fav puding. maklady n ank2.. especially elia. truja dgn resultnye. maklady mohon izin nk mencuba.. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak lady ..bila dah cuba...buh la kat entry...nanti ana gi usher tgk...

      Delete
  6. wsalam.. mak lady.. dah mencuba..menjadi x? lain 2 blogger yg mencuba..semua kata jadi

    ReplyDelete
  7. Telo mmg guna 10 biji ker???? Tak banyak sgt ker ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup dear..memang sepuluh... my sis kata... pudding ni pudding org kayo..tapi tak pa..i puas ati dgn hasilnya.. trust me menjadi..insyaalah

      sbb telur nya guna byk... sy x guna tepung walaupun sedikit... bley jer nk kurangkan telur ..then buh tepung kastard... tapi I suka yg original recipe gini...

      Delete
  8. Replies
    1. hmmm... saya rasa masalah pudding caramel cair ni..mungkin di sebabkan awak x kukus cukup2 lama....sebelum terbalikkan awk kena pastikan dia betul2 solid...kalu mcm lembik2 lagi...awk tambah la waktu pengukusan dalam 10-15 min..dgn kepanasan yg cukup...jgn cepat give up yer..boleh cuba lagi

      Delete
  9. Replies
    1. yer dik!! sebenarnya tanpa air pun x pa..kalau awk cekap.. kalau ada air sempat la awk lalalala...nak tutup api ke hapa... kacau dan terus kacau jer

      disebab akak ni..kaki mengelabah..semua benda nak buat satu masa..takut gula tu terhangus jadi pahit... tapi kalu pahit2 skit tu .. pun tak pa..sebab telur tu dah manis..baru rasanya balance..

      Delete
  10. Replies
    1. tima kasih sebab mencuba!! nanti bulan posa ..x yah beli2 dah..mahal!! sendiri masak puas ati...makan pun puas jugak lagi di jamin bersih

      Delete
  11. Klau bakar dlm oven boleh tak?... ada oven ja. pengukus xda.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai oven pun boleh...buat mcm steam bath (bubuh air dlm dalam ) letak adunan pudding di tengah2

      Delete
    2. akak siap kukus dlm kuali lagi dik.... tutup pakai tudung periuk jer.....buh ari dlm kuali

      Delete

WhAt dO u tHiNk?