Taraaaa!! alhamdullillah sempat gak aku balik buat Puding ni semalam... x sampai 1/2 jam pun..waktu prepare n masak...dah siap sebijik utk jamu kengkawan kat ofis utk potluck pagi ni....
Versi Cik Puan Na Anzalna nyer
Puding Karamel
1 tin susu pekat manis
10 biji telur
1 tin yang sama (air kosong)
1 sudu besar esen vanila
3 sudu gula (utk buat caramel)
Cara2
1. Pukul semua bahan2 di atas... dengan garpu pun boleh...
2. Masuk kan gula pasir ke dalam loyang..then masukkan 1 sudu air kosong... masakkan terus atas api sampai warna keperangan. - biarkan sejuk & keras seketika
3. masukkan bahan yang di pukul tadi ke dalam loyang
4. Kukus dalam 15-20 minit... sejukan dlm peti ais
5. Bila nak hidangkan..cuma telangkupkan atas pinggan
p/s feedback from today party
- lebih sedap dari 5 star hotel
-sedap nak mampos
so korang cuba jgn x cuba...sebab gerenti jadi....jaminan boleh kerat tangan... makan byk bleh kerat kaki.....
kalu x jadi boleh tinggal makian di sini.....gulpsss..statement...hihihihi...
sedapp..kalah hotel 5 star punyer caramel
ReplyDeletetima kasih..nanti balik boleh la cuba..senang kan..pejap mata pun ley settle
ReplyDeletedap 2 nya
ReplyDeletebuat la T..bley rasa air tangan ko!! ko punya pudding triffle ko tu pun aku belum try...
DeleteSedap ni...mmg sedap.....nanti kita reunion aku bawak sebiji
ReplyDeletesalam. tkasih bnyk sb share resepi.. this is our fav puding. maklady n ank2.. especially elia. truja dgn resultnye. maklady mohon izin nk mencuba.. ;))
ReplyDeletemak lady ..bila dah cuba...buh la kat entry...nanti ana gi usher tgk...
Deletewsalam.. mak lady.. dah mencuba..menjadi x? lain 2 blogger yg mencuba..semua kata jadi
ReplyDeleteTelo mmg guna 10 biji ker???? Tak banyak sgt ker ???
ReplyDeleteyup dear..memang sepuluh... my sis kata... pudding ni pudding org kayo..tapi tak pa..i puas ati dgn hasilnya.. trust me menjadi..insyaalah
Deletesbb telur nya guna byk... sy x guna tepung walaupun sedikit... bley jer nk kurangkan telur ..then buh tepung kastard... tapi I suka yg original recipe gini...
Herm.xmenjadi. cair je. :/
ReplyDeletehmmm... saya rasa masalah pudding caramel cair ni..mungkin di sebabkan awak x kukus cukup2 lama....sebelum terbalikkan awk kena pastikan dia betul2 solid...kalu mcm lembik2 lagi...awk tambah la waktu pengukusan dalam 10-15 min..dgn kepanasan yg cukup...jgn cepat give up yer..boleh cuba lagi
DeleteSis,mmg satu sudu air je eh?
ReplyDeleteyer dik!! sebenarnya tanpa air pun x pa..kalau awk cekap.. kalau ada air sempat la awk lalalala...nak tutup api ke hapa... kacau dan terus kacau jer
Deletedisebab akak ni..kaki mengelabah..semua benda nak buat satu masa..takut gula tu terhangus jadi pahit... tapi kalu pahit2 skit tu .. pun tak pa..sebab telur tu dah manis..baru rasanya balance..
Mak saya kata sedap :-)
ReplyDeletetima kasih sebab mencuba!! nanti bulan posa ..x yah beli2 dah..mahal!! sendiri masak puas ati...makan pun puas jugak lagi di jamin bersih
DeleteMak saya kata sedap :-)
ReplyDeleteyesss...alhamdulillah....mudah kan...man lambak2 pukul..kukus...x yh tepung2 bagai
DeleteKlau bakar dlm oven boleh tak?... ada oven ja. pengukus xda.. :'(
ReplyDeletepakai oven pun boleh...buat mcm steam bath (bubuh air dlm dalam ) letak adunan pudding di tengah2
Deleteakak siap kukus dlm kuali lagi dik.... tutup pakai tudung periuk jer.....buh ari dlm kuali
Deletesbnrnya sweetheart...akak x ada pengukus gak...pakai kuali jer....bubuh air dlm kuali..bubuh lapik periuk yg besi tu...agak2 tenggelam dia tu...bubuh loyang puding ni..tutup dgn periuk besar skit...tadaaaaa..jadila pengukus org lama2 syg...pun boleyyyy....hehehe...slmt mencuba pada yg x ada pengukus....
Deleteoven bleh gak..buat stim bath...bubuh air dlm tray...yg bleh buh air...api bwh...jadi gak pengukus tu
Deletesalam dik.. sukatan susu pekat manis tu guna tin rendah ke tin tinggi??
ReplyDeletewsalam...tin kecik ja...kalau tin besar.manis sgt..kang potong kaki yunk! adik x tanggung...hihi smlmt mencuba
Delete